Според ЕК на семинар пред 27 страни членки, не е възможно да

...
Според ЕК на семинар пред 27 страни членки, не е възможно да
Коментари Харесай

Според ЕК таван на цената на газа е невъзможен

Според ЕК на семинар пред 27 страни членки, не е допустимо да се сътвори таван на цената на газа, който да не засегне дълготрайните контракти или сигурността на доставките, споделиха двама дипломатически източника пред " Ройтерс " и " Франс 24 ".

След доста разногласия на срещата на върха, траяла цяла нощ, лидерите на Европейски Съюз се съгласиха предишния месец да възложат на Европейската комисия да предложи краткотрайна рамка на Европейски Съюз за ограничение на цените на газа при производството на електрическа енергия и

основаване на краткотраен кулоар за цените на природния газ, за ​​да се понижат разноските за потребителите.

Но компромис сред страни като Франция, Испания и Белгия, които желаят таван, и лагера, управителен от Германия, който се опълчва, означава, че са приложени спомагателни условия, а точно, че

който и да е таван не може да засегне дълготрайните контракти, да докара до увеличение на потреблението на газ или да предизвикат производителите да пренасочат доставките другаде.

" Сега Комисията сподели, че е невъзможно да има таван, който да дава отговор на тези критерии ", сподели един от дипломатите, като добави, че националните пратеници на 27-те страни-членки на Европейски Съюз ще обсъдят това идващия петък в Брюксел.

Въпросът разделя страните от Европейски Съюз от месеци, до момента в който те се стремят да се оправят с остра енергийна рецесия, която провокира рекордно висока инфлация и заплашва криза в блока.

Вторият посланик сподели, че Комисията вместо това е предложила непринуден " механизъм за пазарна промяна ", който не е задоволителен за страните, изискващи таван за неотложно ограничение на скоковете на цените. Дипломатите не дадоха детайлности по какъв начин ще работи механизмът.

И двата източника споделиха, че около 15 страни, изискващи таван, заплашват да блокират други детайли от октомврийското енергийно споразумение на водачите - което включва също пускане на взаимни покупки и разработване на нов ценови бенчмарк - докато Комисията не показа солидно предложение за таван.

" Беше доста разочароващо ", сподели вторият посланик. " Може би Германия и Холандия получиха доста отстъпки, с цел да понижат тавана, само че концепцията за ограничение към момента присъстваше в решението на водачите на Европейски Съюз от срещата на върха. "

Въпреки че идеята за " механизма за пазарна промяна " падна под очакванията на тези, които желаят да се намесят уверено в пазарните цени, тя предизвика предупреждение от Europex, асоциацията на европейските енергийни тържища.

" Загрижени сме, че механизмът... ще докара до влошаване на сигурността на доставките и опасности за финансовата непоклатимост ", се споделя в изказване на Europex.

След това, което се чака да бъде разгорещена среща в петък на 27-те национални посланици в ЕС в Брюксел, министрите на енергетиката на блока би трябвало да обсъдят въпроса на 24 ноември.

Ако договорката за газов таван се изплъзва, тематиката ще се върне на върха, като идната среща на върха на водачите на Европейски Съюз би трябвало да се организира на 15-16 декември.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР